Windows CE Portál RSS 

Mobil 
Ahol a mobilitás új értelmet nyer
Gyorsmenü

Az előd nyomdokain: T-Mobile MDA Compact II   Értékelés: 9.17Értékelés: 9.17Értékelés: 9.17Értékelés: 9.17Értékelés: 9.17Értékelés: 9.17Értékelés: 9.17Értékelés: 9.17Értékelés: 9.17 10-es skálánAz előd nyomdokain: T-Mobile MDA Compact II

2006.09.23. | Szerző: Dev | Olvasók: 29115 | Megtekintve: 44084 | Olvasói értékelés: 9.17 (167 szavazat alapján)


A megszokottnál kisebb hírverés kísérte a nagysikerű MDA Compact (Magician) utódjának megjelenését 2006 márciusában. Ennek fő oka az lehetett, hogy elődjéhez képest a MDA Compact II nagyon kevés érdemleges újítást tudott felmutatni. A már kötelezőnek számító Windows Mobile 5.0 mellett kiegészült az EDGE támogatással és négysávos lett. Azt azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az előd mindenidők egyik legsikeresebb és legelismertebb PDA telefonja volt, így csupán egy kis modernizálásra volt szüksége.
A megszokottnál kisebb hírverés kísérte a nagysikerű MDA Compact (Magician) utódjának megjelenését 2006 márciusában. Ennek fő oka az lehetett, hogy elődjéhez képest a MDA Compact II nagyon kevés érdemleges újítást tudott felmutatni. A már kötelezőnek számító Windows Mobile 5.0 mellett kiegészült az EDGE támogatással és négysávos lett. Azt azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az előd mindenidők egyik legsikeresebb és legelismertebb PDA telefonja volt, így csupán egy kis modernizálásra volt szüksége.

Elődjéhez hasonlóan az MDA Compact II sem a felső-kategóriában versenyez. Ehhez mérten nem is zsúfolták tele a tervezők jól csengő, divatos szolgáltatásokkal (pl. UMTS, HSDPA, GPS, videótelefon). Ehelyett a praktikumra koncentrálták. Az előd valamennyi erényét megtartottak, ezzel a fejlesztési és gyártási költségeket is leszorították, miközben a minőségi elvárásokra továbbra is kínosan ügyelve ismét egy megbízható konstrukciót alkottak. Így született egy mindennapokban kiválóan használható mobiltelefon, mely egy hagyományos telefon minden erényét egy PDA telefon tudásával elegyíti. Ez a MDA Compact II.

Nem titok, hogy a MDA Compact II is a tajvani a High Tech Computer fejlesztése. Gyári kódneve Charmer, azaz bűvész (kódszáma PM200). A kódnévnek nem kell különösebben nagy jelentőséget tulajdonítani, funkciója csupán a gyors beazonosíthatóság.

A többi HTC telefonnal ellentétben a HTC Charmer csupán egy márkanév alatt jelent meg a piacon. A T-Mobile az MDA Compact II névre keresztelte.

A teszt során mind a Charmer, mind pedig a z MDA Compact II elnevezést fogom használni, hisz esetünkben a kettő egy és ugyanaz más megközelítésben.

Az alapcsomag


A Compact II a T-Mobile-tól megszokott viszonylag kicsi, meganta-fehér dobozban érkezik. Az alapfelszereltség a következőket foglalja magában:

- MDA Compact II
- akkumulátor
- 2 db érintőceruza
- övtáska
- mini-USB szinkronkábel
- sztereó headset
- hálózati töltő mini-USB csatlakozóval
- részletes használati útmutató (185 oldal)
- gyors üzembe helyezési útmutató
- MIT Systems magyarítás CD (Language Extender, PenReader, kézikényvek, ActiveSync 4.1, stb.)
- kiegészítő alkalmazásokat és illesztőprogramokat tartalmazó CD
- ActiveSync 4.1-et és Outlook 2002-t tartalmazó telepítő CD
A dokkoló hiányán nem érdemes meglepődni, hiszen ez a kényelmi tartozék egyre kevésbé fordul a PDA telefonok alaptartozékaként. Így kijelenthetjük, hogy minden elvárható tartozék jár a csomaghoz. A kiegészítő szoftverek választéka pedig példásan bőséges.

Az akkumulátor meglepő módon nem HTC gyártmány (DynaPack PM16A), de így is remekül ellátja feladatát. A 3,7V üresjárati feszültségű, 1200mAh-s lítium-ion polimer telep az átlagosnál lényegesen hosszabb üzemidőt biztosít. Bár a későbbiekben látni fogjuk, hogy mindez leginkább az alacsony áramfelvételű CPU és a beágyozott DSP érdeme.
Méréseim szerint a gyári telep nem folyamatos használat, bár alacsony (1. szint) LCD fényerő mellett képes 8-10 órán át ellátnia készüléket. A valós körülmények között (tehát változatos használat mellett) mért maximális működési idő elérte a 10 óra 50 percet, ami kiugróan magas érték. Az átlagértéket nehéz megállapítani. Ha csupán offline PDA funkciókra (PIM, irodai alkalmazások, fájlkezelés, zenehallgatás) használjuk, biztosan számíthatunk a 9-10 órás üzemidőre. Ha gyakran folytatunk telefon-beszélgetéséket és internetezünk, levelezünk (Push Email) ez lecsökkenhet 8 órára.

Az akku teljes feltöltése a hálózati töltővel hozzávetőlegesen 2,5 órát vesz igénybe.
A headset első látásra nem egy finom megmunkálású darab, de ha alaposabban szemügyre veszzük, nyilvánvalóvá válik, hogy mindez csak a praktikumot szolgálja.
A vezetéket fedő durva fogású műanyag borítás, ha nem is túl esztétikus, de megbízhatóan védi a vezetéket becsípődéstől és a töréstől. Tehát nem kell rá túlságosan vigyázni.
A sztereó headset természetesen zenehallgatásra is tökéletesen alkalmas, mivel ezt hangminősége is lehetővé teszi, de magas szintű zenei élményt nem várjunk tőle.
Az övtáska bőrből és vászonból készült, belülről plüssel bélelve. Használata kényelmes és gyors. A készülék ki- és behelyezése gyerekjáték. Egyetlen hátránya, hogy a telefon sarkait egyáltalán nem védi.
Az érintőceruzák precíz kidolgozásúak és alumíniumból készültek. Kialakításuk és kellően nagy méretük (nem teleszkópos) hosszú távon is kényelmes kijelzőhasználatot tesz lehetővé.
A tartozékokról (akku, övtáska, headset, ceruza) általában elmondtató, hogy feladatukat remekül ellátják mindamellett igen tartósak, így nincs szükség helyettesítő termékek utólagos beszerzésére, ahogyan az, más PDA-k esetében ez gyakran elkerülhetetlen.

Külső adottságok


Akiknek már volt szerencséjük bármelyik HTC Magician klónhoz, ezt a bekezdést egészen nyugodtan lépjék át, hiszen a Charmer külsőleg szinte tökéletesen megegyezik elődjével, az MDA Compact-tal és a többi Magician klónnal. A szemmel látható, bár tökéletesen jelentéktelen különbségek a színben és a hátlapban keresendők. A Windows Mobile logó a hátlap alsó részére költözött, a színválaszték pedig kibővült, ugyanis az MDA Compact II grafitszürke, sötétkék illetve harsány rózsaszín színekben is pompázhat. Nagy örömömre az
utóbbival még nem volt dolgom.

Annyit előre leszögeznék, hogy a készülék élőben sokkal mutatósabb, mint a neten keringő fotókon.
Az MDA Compact II-höz a minimál dizájn kifejezés lehető legpozitívabb jelentésé társul. Bátran elsimított vonalak és kerekded formák összjátéka adja készülékház magával ragadó, letisztult egységét. A forma mégsem túlságosan lágy, hiszen figyelmesen szemlélve - a lekerekített vonalak mögött gondos szimmetria és szabályos mértani alakzatok bújnak meg.

Összeszerelési minőség és az anyagválasztás a HTC-től megszokott magas színvonalat képviseli. A készülékház anyaga műanyag, ám a merev belső váznak és precíz illesztéseknek köszönhetően igen masszív és nem recseg.
A festés is rendkívül ellenálló, ráadásul az élek hiánya tovább csökkenti a kopás és kifényesedés kockázatát. Ez bizonyítja, hogy ezt a telefont hosszú életciklusra tervezték.

A Charmer igazán impozáns fizikai paraméterekkel büszkélkedhet. Méretei nem korlátozzák a mindennapi használatot (108x58x18mm) , ráadásul tömege is a még elviselhető kategóriába esik (150 gramm).

Az előlapon is a sima felületek dominálnak. A kijelző felett egy parányi nyílásba ékelve zsúfolódik össze az állapotjelző LED és a beszédhangszóró.

Nagy bánatomra a Charmer élőapjára a tervezők nem helyeztek extra kezelőgombokat, mint ahogy azt a HTC Prophet esetében nagyon bölcs módon tették. Sem a szoftveres kezelőgombokat (soft keys), sem az OK/Close, sem pedig a Start menüt nem tudjuk hardvergombok segítségével vezérelni. Így komoly csorbát szenved az egykezes használhatóság (érintőceruza nélküli), ami viszont éppen a Windows Mobile 5.0 for Pocket PC egyik legvonzóbb tulajdonsága. Ezt nem szabad annyiban hagyni. A probléma legkézenfekvőbb megoldása a hardvergombok átprogramozása. Mindezt bármilyen registry trükk vagy segédprogram nélkül a vezérlőpultban lévő Buttons ikon alatt elvégezhetjük. A kamera, a diktafon, a naptár és a névjegyzék gyorsindításának feláldozásáért cserébe igazi egykezes és bármilyen helyzetben kényelmesen használható készüléket kapunk. Az általam alkalmazott gombkiosztást az alább képernyőkép szemlélteti.
Ez nem kizárólagos megoldás, de számomra ez bizonyult a legcélszerűbbnek. Ha pedig semmilyen gombfunkcióról sem szeretnénk lemondani, léteznek alternatív módozatok is (pl. AE Button Plus).

Az amúgy kissé dísztelen, sima felszín egyik üde színfoltja a fényesen csillogó navigációs blokk (a nyilak és a középső ENTER-hez hasonló funkciójú gomb), mely egészen alul kapott helyet. Az ötállású naviblokk példaértékűen funkciónál, játékra is kiválóan alkalmas.

A jobbról szemlélve a készülékházat megpillantjuk a bekapcsoló gombot, a ceruzanyílást és az infravörös port ablakát. A ceruza kivétele egy kis körömgyakorlattal jár ugyan, de így biztos rögzítés. A biztos fogásról az oldalakon végigfutó bordák gondoskodnak.
Alul a mikrofon, a mini-USB csatlakozó, a RESET nyílás és hangkimenet lakozik. Ismét egy említést is alig érdemlő különbség a Magician és a Charmer között: a mikrofon és a RESET nyílás helyet cserélt.
Sajnos az analóg audiókimenet maradt 2,5 mm átmérőjű, de legalább szabványos ellentétben például a HTC Hermes-szel vagy éppen a HTC Startrek-kel.
A Charmer hangchip-je egyébként egy a gyári headset-nél jobb minőségű fejhallgatót (2,5/3,5mm átalakítóval) használva kiváló hangzást produkál.
A bal fertályon a kamera, a hangrögzítő gombja, illetve a hangerőszabályzó kapott helyet szép szellősen.
Az MDA Compact II a bővíthetőség terén megtartotta előde erényeit, így SD és MMC kártyával is bővíthető, így sok vetélytársával ellentétben nem kényszerítő tulajdonosát egy drága és kezelhetetlenül parányi microSD vagy kevésbé rossz esetben egy miniSD beszerzésére.
Az SD kártyát felülről lehet behelyezni. Az aljzatot, amely egyébként SD I/O kompatibilis, ajtó nem védi, de a kártyán elvesztése miatt nem kell aggódnunk, hiszen a rugós zárszerkezet ezt megakadályozza.
A hátlap alsó fele meglehetősen sivár, de ahogy haladunk felfelé annál több minden tűnik elő. Hivalkodó, fém színűre fújt díszperem jelzi a kamera lencséjének helyét. A tükör mellett bújik meg a nagyobb teljesítményű hangszóró, felette pedig a GSM antenna külső csatlakozója rejtőzik egy gumi sapka alatt. Megtévesztő, ugyanis ez a kis gumiborítás kísértetiesen hasonlít egy mobilfény ablakhoz, noha mobilfény nincs a készülékben.
A SIM kártya foglalata az akkumulátor alatt bújik meg.
Telefonfunkciók


Lássuk, hogy teljesít a tesztalanyunk a mobiltelefon szerepkörében.
Az MDA Compact II-ben egy, az OMAP 850 CPU-ba ágyazott négysávos (850/900/1800/1900MHz) GSM alapsávú DSP (Digatal Signal Processor) szolgál. A 850MHz-es sáv újdonság a Magician után, ugyanis az csak háromsávos volt. A GSM modul másik kiemelt újítása, hogy az ősrégi CSD és a GPRS mellett EDGE adatkapcsolatot is képes létrehozni. A legtöbb felhasználó számára az EDGE átvitel elegendő sávszélességet biztosít azokban a helyzetekben, ahol nem áll rendelkezésünkre helyhezkötött szélessávú internetkapcsolat, ráadásul az EDGE szolgáltatás lefedettsége ma már szinte tökéletes.A készülék kedvező méretei és formája miatt hosszabb idejű telefonálás is kényelmes. A beszédhangerő kellően erős. Mind csengetési, mind beszédhangerőben magasan felülmúlja az MDA Pro-t.
Vételi vagy adási problémákat nem tapasztaltam, a beszédhang minősége tökéletes.

A mikrofon érzékenysége alapbeállításban is remek, de a vezérlőpultban szabályozható:A manapság szokásos hardverhez kötött mobiltelefon szolgáltatások (rezgő hívásjelzés, polifonikus csengés, kihangosítás) is kívétel nélkül rendelkezésre állnak.

Térjünk át a telefonrészt kiszolgáló szoftvereszközökre. A megszokott Windows Mobile 5.0 telefonfunkciók taglalásával nem is untatom a kedves olvasót, helyette vegyük számba a készülékre jellemző funkciókat.

A SIM kártya kezelésében a szokásos SIM Manager (3.13), SIM Toolkit és SIM Upload segédprogramok nyújtanak segítséget.

Modem Link program:Az új AKU 2.0.0-s ROM-ban megtalálható a Comm Manager alkalmazás. Előnye, hogy gyorsan elérhetővé teszi a gyakran használt kommunikációs lehetőségeket. Apró szépséghiba, hogy a GSM rádiót már kizárólag itt lehet kikapcsolni.

Kimondottan hasznos és jól használható eszköz a Smart Dialing gyorstárcsázási modul, mely lehetővé teszi, hogy a tárcsázófelület virtuális billentyűit használva a névjegyzékünkben lévő nevek közül válasszunk a kezdőbetű(k) leütésével, majd felhívjuk az illetőt.A gyárihoz képest meglehetősen sivár T-Mobile tárcsázófelületet sajnos kénytelenek vagyunk megszokni, ugyanis semmilyen registry trükkel nem deaktiválható, ráadásul Smart Dialing funkció is csak ezen a felületen működik.


Követve a korábbi MDA-k példáját az MDA Compact II-ben is az ArcSoft MMS Composer látja el az MMS funkciókat. A Messaging alkalmazásba
ágyazódó MMS Composer minden szükséges funkciót magában foglal és kezelhetőségére sem lehet panasz.
Néhány szemléletes képernyőkép az ArcSoft MMS Composer 3.0.7.20-as verziójáról:A szoftverkörnyezet bővebb taglalalására még visszatérünk a későbbiekben.

Kijelző


Ebben a tekintetben a Compact II hozza a papírformát, akárcsak előde. A megszokott QVGA (240x320) felbontáshoz 72 milliméteres képátló társul, amely ugyancsak elterjedt érték. A készülékbe épített 16 bites (65536 szín) TFT képe kellően világos és színhű. A viszonylag kis képátló miatt a kellemesen éles képet ad (0,18 milliméter/pixel ).
Annyit megjegyeznék, hogy 2006-ban a 18 bites színmélység már nem számít luxusnak. Csakhogy a nagy színmélységű kijelzők rendkívül lassan terjednek a PDA telefonok körében, így ezt a hiányosságot nem rovom fel hátránynak az MDA Compact II-nél sem, hiszen nem egyedi jelenség.

A háttérvilágítás erőssége 5 szinten szabályozható (a legalsó szint kikapcsolja a a háttérvilágítást)

A képernyőről készült tesztképek jól szemléltetik, hogy a kijelző alaptónusa példásan fehér és színhűsége is megfelelő.Operációs rendszer


A készüléken a már sokat emlegetett Windows Mobile 5.0 for Pocket PC Phone Edition fut. Ez egy igen lényeges tényező, ami megkülönbözteti elődjétől. Az MDA Compact nem csak hogy a korábbi Windows Mobile 2003 SE for Pocket PC Phone Edition rendszeren alapult, de nem is
volt frissíthető WM 5.0-ra.

A jelenleg Magyarországon megvásárolható MDA Compact II-kre, így tesztalanyunkra is v1.13.2.22 verziójú, AKU 1.1.2-es T-Mobile ROM volt gyárilag telepítve. Mivel időközben a T-Mobile UK kiadta a legfrissebb AKU 2.0.0 szoftvercsomaggal (más néven Messaging & Security Feature Pack) és számos javítással kiegészített v2.6.2.27 verziószámú hivatalos ROM-ot, nem állhattam meg, hogy magas is nekilássak a frissítésnek.

A v2.6.2-es ROM mélyreható fejlesztéseket tartalmaz, így az operációs rendszer kernele is felfejlődött a korábbi 5.1.70.14409.1.1.2 verziószámról 5.1.195.14847.2.0.0-ra. Ez Microsoft mércével mérve nem kis ugrás.

Az új ROM-mal készülék határozotabban fürgébb lett és néhány új funkcióval gazdagodott, de ezekre később visszatérünk.

A következő képernyőképeken vezérlőpulton lévő rendszerinformációk olvashatók le a frissítés után:

TeljesítményMegoszlanak a vélemények a MDA Compact II-ben alkalmazott TI OMAP 850 mikroprocesszorról. Vitán felül áll, hogy a korábbi 416MHz-en ketyegő Intel erőgéphez képest teljesítményben jelentős visszalépés az ugyancsak ARM magú, de szerényebb műszaki paraméterekkel rendelkező Texas Istruments mikroprocesszor. Azonban ez önmagában nem sokat jelent. Egy számítógép összteljesítménye számtalan hardveres és szoftveres tényező függvénye, így igen nehéz általános következtetéseket levonni. Az MDA Compact II a legfrissebb AKU 2.0-s T-Mobile ROM-ra frissítve bizony egyáltalán nem lassú eszköz. Alaptalan az a félelem, hogy a készülék sebességéből adódóan gyakran várakozni kellene vagy lefagyna a készülék. Több hónapos tesztelés után bátran állíthatom, hogy ez nem fedi a valóságot. Összességében kielégítő sebességen üzemel az operációs rendszer.

Azonban az OMAP 850 multimédiás teljesítménye szemmel láthatóan alulmúlja a PXA270 CPU-kba ágyazott grafikus vezérlő képességeit. A kijelző felbontását meghaladó 25 fps felett videókat a TCPMP sem mindig tudta akadásmentesen lejátszani. Valamit valamiért. Egy kicsit feláldozunk a multimédiás élményből, amiért cserébe kapunk valami mást. Ez nem más, mint az üzemidő. Az MDA Compact II a WM 5.0 fájlmenedzsmentjének és takarékos processzornak köszönhetően nagyjából másfélszer többet képes egy töltés után üzemelni, mint előd MDA Compact, de erről már volt szó.

Íme néhány teszteredmény:

GXmark összesített index:
Referenciaérték (Compaq iPAQ 3630): 1000
T-Mobile Compact II (v2.6.27 WWE): 1088
T-Mobile Compact II (1.13.2.22 WWE), InterWrite Pro 9.0 magyarítással: 1058
OX XDA mini S: 1088
T-Mobile MDA Compact: 1300
Qtek 9090: 1352
HP iPAQ hw6515: 1411
HP iPAQ H6340: 794
HP iPAQ H2210: 941
HP iPAQ hx2755: 2735
Asus P505: 2147
Dell Axim X5: 823

Charmer gyakorlatilag a Wizard-dal egyező hardverrel rendelkezik, így teszteredményei is szinte azonos értéket adtak ki.


TCPMP 0.72RC1 videó lejátszási teszt:
Tesztvideó adatai:
Fájléret: 45MB
Mintavétel: 300kbit/s
Képkocka-sebesség: 25f/s

MDA Compact II eredményei:
Lejátszási sebesség: 119.86%
Mintavétel: 360kbit/s
Képkocka-sebesség: 29.96f/s
Videó driver: Raw FrameBuffer 240x320, 16bit
Orientáció: 320x240 -> 240x320
Audió driver: Wave Output, 22050Hz, 16bit, 1 csatorna

HP iPAQ H1940 eredményei:
Lejátszási sebesség: 231.53%
Mintavétel: 748kbit/s
Képkocka-sebesség: 57.88f/s
Videó driver: GAPI 240x320, 16bit
Orientáció: 320x240 -> 240x320
Audió driver: Wave Output, 22050Hz, 16bit, 1 csatorna

Videólejátszásban az iPAQ H1940 bizony a földbe döngölte az MDA Compact II-t. (Bár ebben a GAPI-nek is sok szerepe van.)


A fájlrendszer sebessége a nem-felejtő memória miatt nyílván gyengébb, mint a MDA Compact-é, de a többi WM 5.0-t futtató géphez viszonyítva megfelelő.

A soft reset-et követő bootolás mind a régi, mind pedig az új AKU 2-es ROM-mal idegőrlően lassú. A rendszer életre keltéséhez (operációs rendszer komponenseinek kicsomagolása és betöltése, automatikusan induló programok betöltése, bejelentkezés a GSM hálózatba, stb.) a készüléknek több, mint egy percre (70 másodperc) van szüksége. Ez komoly érvágás.

Memória


A WM 5.0 miatt a korábbi memória-kiosztás módosult. A flash ROM (M-Systems mDiskOnChip G3) 128MB-ra hízott a korábbi 64-ről, mivel ez a tár ad helyett mind az operációs rendszer komponenseinek (OS ROM, Radio ROM), mind pedig a felhasználó fájljainak és alkalmazásainak (Storage ROM). No és persze az Extended ROM (röviden Ext ROM) is helyet követel magának.

A 128MB-os flash memória partíciói:
OS ROM, Radio ROM együtt: 68MB
Ext ROM: 9,93MB
Storage ROM: 47,46MB

Véleményem szerint ez 48MB elég szűkös, így az SD kártyás bővítés erősen ajánlott.
Érdemes tudni, hogy az Extended ROM tartalma tetszés szerint módosítható az Extended ROM Unlocker telepítése után, így akár fájlok tárolására is használhatjuk.Ugyancsak a WM 5.0-nak köszönhetően a dinamikus memória (64MB SD RAM) kizárólag futtatói tárként szolgál, így a folyamatok számára elérhető 44,01MB-os szabad tárterület többnyire elégnek bizonyul.

Előre telepített szoftverek


Előre telepített alkalmazások tekintetében a Compact II a legfrissebb hivatalos ROM-mal
felvértezve is azonos színvonalat képvisel mint az egykorú, T-Mobile márkajel mögé bujtatott HTC Pocket PC telefonok (MDA Pro, MDA Vario). Nincs kimondottan sok előre telepített program, de azok nagy része legalább hasznos.

Az AKU 2.x (más néven MSFP) szoftvercsomaggal kiegészített WM 5.0 operációs rendszer egyik említésreméltó vívmánya a már említett Comm Manager program, mely a gyakran használt perifériák gyors elérésére szolgál. Ki- és bekapcsolhatjuk vele a GSM rádiót, a Bluetooth egységet, illetve a hangszórót/rezgést. Ellenőrizhetjük a Push Email szolgáltatás és az ActiveSync állapotát is. Kár, hogy a Comm Manager az infravörös portot nem kezeli.A PDF állományok olvasásához előre telepítve kapjuk a ClearVue PDF v2.42-t. Ha gyakran kell PDF fájlokkal dolgoznunk a Pocket PC-n, ajánlott az ingyenes Adobe Reaader 2.0-ra cserélni, mert a ClearVue PDF megbízhatatlan és nem sokat tud.
Médiaállományok lejátszására szokás szerint a Windows Media Player Mobile 10.2 (build 14847) változatát biztosítja a gyártó.
A WMP 10 fájltámogatása (3gp, aif, aiff, amr, asf, asx, avi, awb, m4a, m4v, mid, midi, mp3, mp4, nsc, pm2, rmi, wav, wax, wm, wma, wmp, wmv, wmx, wsx, wvx) szinte már hiánytalan, ám funkcionalitása még bővítésre szorul.
A HTC Phone Pad Input 1.0 szoftveres szövegbeviteli modul a hagyományos mobiltelefonnal történő szövegbevitel „élményét” idézi vissza. Aki idegenkedik az apró, csak érintőceruzával használható virtuális billentyűktől, a Phone Pad-et értékelni fogja.
Ez a SIP modul nemcsak hogy alkalmas prediktív szövegbevitelre (T9), még magyarul is tudja mindezt. A nyelvek közötti váltáshoz újra kell indítani a készüléket. A próbák során ugyan akadtak hibásan felajánlott szavak és néhány magyar szó hiányzik az adatbázisból, azért szól egy fontos érv a Phone Pad mellett. A képernyőn megjelenő virtuális telefongombok kellően nagyok ahhoz, hogy ujjunk segítségével érintsük meg őket, így némi gyakorlás után a valódi telefonbillenytűzet hatékonyságot is elérhetjük vele. Persze aki, már megszokta a QWERTY képernyő-billentyűzetet (alapértelmezett SÍP modul) csak mosolyog ezen, hiszen az lényegesen gyorsabb.

Az IA Zip-nek köszönhetően a tömörített állományok kezelése sem okoz gondot a készüléknek.
Az IA Zip átlagos tudású, ám kiforrott archiváló alkalmazás. Sajnos csak ZIP állományok ki- és becsomagolására alkalmas, mindezt kompenzálja, hogy 9 tömörítési szintet biztosít.

Hogy a szolgáltatások listájáról semmi hiányozzék, a gyártó egy remekszabott hangvezérlő szoftverrel (Cyberon Voice Speed Dial 1.1 Build 060220) is kedveskedett a felhasználóknak, mely hanghívás mellett más hangfunkciókat is ellát.
A hangparancsokat nem csupán a névjegyzékben és a SIM-en lévő nevekhez társíthatjuk, hanem segítségükkel alkalmazásokat is indíthatunk. A beszédfelismerés mintaszerűen működik, félreértés csak erős zajban fordult elő.

A operációs rendszer egyéb alapalkalmazásain és fentieken túl megtalálható még a ROM-ban:
- Midlet Manager, JAVA futtatói környezet
- EmailWiz, emailvarázsló,
- Clear Storage, mellyel hard resetet végezhetünk
- HTC Streaming Video v1.10 Build 21105, streaming állományok lejátszásához

Kommunikáció


Az alapkövetelmények számító Bluetooth rádió beépítésre került. Az 1.2-es szabványt használó egység zökkenőmentesen végzi dolgát. Az egyetlen szépséghiba a Bluetooth Manager hiánya, mely sok hasznos funkció használatát teszi lehetetlenné.

Az infravörös port SIR, az USB port 1.1 (kliens) szabványú. Semmi extra, de ami igazán fontos, az nem hiányzik.

Kamera


Nem sok újjal kecsegtet az MDA Compact II a képalkotási képességek terén. A Magician-be épített 1280x960 felbontású CMOS szenzorhoz képest az utód egy hangányit nagyobb, 1280x1024 pixel felbontású szintén CMOS technológiájú érzékelőt kapott.
A kamera képminőség tekintetében átlagos színvonalat képvisel. Az elkészült fotók minősége egy szinten van más HTC modellekével (tesztfotó borús időben, tájkép).

A kezelőszoftver azonban sokat tud, hiszen a jelen esetben is a HTC Camera 3.00 látja el kamera kezelésének feladatát.
Érdemes megemlíteni az olyan extrákat, mint teljes képernyős kereső, az időzítő, az előre definiált képelnevezési sémák (aktuális dátum, idő vagy állandó szöveg alapján) és a haladó színbeállítások. A Tools | Adjust menü alatt találjuk a kontraszt, fényerő, színegyensúly, színtelítettség és élesség csúszkáit, míg az Tools | Options alatt kijelölhetjük a felvételek tárolási helyét (belső memória vagy bővítőkártya, esetleg Extended ROM), a JPEG fotók tömörítésének mértékét (4 fokozat) és számos egyéb beállítást. A külső fényviszonyokhoz (nappali, mesterséges fény, éjszakai) manuálisan is hozzáigazíthatjuk a kamerát, vagy képi hatásokkal is fokozhatjuk (színinvertálás, szépia, fekete-fehér, fagyos hatás) az élményt.

Az egyes felvételi módok jellemzőit és a hozzájuk tartozó beállításokat a következő táblázat tartalmazza:


Felvételi módMax. felbontásFormátumokTovábbi beállítások
Főkamera (hátlapon)
állókép1280x1024JPEG, BMP1600x1280-ig interpolálható
mozgókép176x144MP4, AVI (MJPG)maximális fájlméret vagy felvételhossz határozható meg
MMS videó176x144H.263, MP4
névjegykép 640x480JPEG
sport640x480JPEGszámláló, sebesség (frame/sec)
sorozatfelvétel640x480JPEGsebesség (frame/sec)
keretes portré1280x1024JPEG, BMPtallózható a képfájl, mely keretként fog szolgálni

Az interpoláció örvendetes újítás és viszonylag tiszta képet eredményez. Mint ahogyan az a táblázatból is látszik a többi HTC modellel ellentétben panoráma-fotózásra nem ad lehetőséget a Charmer.
Az alacsonyabb teljesítményű CPU miatt a szoftver mindössze 176x144 felbontású videók rögzítését engedi 15 képkocka/másodperc sebesség mellett MJPEG kodekkel tömörített AVI formátumban. MPEG4 formátumban még rosszabb a helyzet, itt ugyanis mindössze 10fps a felső korlát.

Mobilfény nincs, de önarckép-készítéshez használható tükör igen.Miután résztelesen kiveséztük a készüléket, foglaljuk össze vázlatosan a fentieket:

Erények


+ praktikus kialakítás, kedvező méretek
+ külső behatásoknak ellenálló, tartós készülékház
+ alacsony ár
+ hosszú üzemidő
+ SD aljzat (miniSD vagy microSD helyett)
+ EDGE képesség
+ négysávos GSM rádió
+ alacsony SAR érték

Gyengeségek


- viszonylag gyenge multimédiás teljesítmény
- nincs mobilfény
- kevés kezelőgomb (bár ez könnyen orvosolható)
- kicsit súlyos a készülék
- lassú rendszerindítás


A WLAN rádió hiányát nem tekinthetjük negatívumnak, ebben az árkategóriában ez a szolgáltatás nem alapkövetelmény.

Zárszó


Kevés ennyire szerethető PDA telefon van a piacon. Kiforrott, megbízható konstrukció minden szükséges funkcióval, de extrák nélkül. Hosszú üzemideje, kedvező méretei és egyszerű kezelhetősége (WM 5.0) ideális társsá teszik a mindennapokban.
Akinek nincs szüksége a Wi-Fi rádióra vagy nem akar ezért plusz összegeket áldozni, nyugodtan válassza a HTC Prophet helyett a Charmer-t. Mindkettő remek készülék, de egy tényező mégis a Charmer felé dönti a mérleg nyelvét, ez pedig ára.

A tesztkészülék részletes műszaki adatlapja:


Gyártó: Hight Tech Computer
Típuskód: PM200

Beágyazott operációs rendszer: Microsoft Windows Mobile 5.0 for Pocket PC Phone Edition
Kernel: Microsoft Windows CE 5.1.195 Build 14847.2.0.0
ROM verzió: 2.6.2.27 WWE
ROM dátum: 2006.03.09.
GSM radio ROM verzió: 02.19.21
Extended ROM verzió: 2.6.2.110

Mikroprocesszor: Texas Instruments OMAP 850 RISC CPU, 195MHz órajelen
Adatbusz szélessége: 32bit
Gyorsítótár: 8KB adat-gyorsítótár, 16KB utasítás-gyorsítótár
Utasításkészlet: ARM v.5

Dinamikus memória: 64MB SD RAM modul
Flash ROM chip: 128MB M-systems DiskOnChip G3 típusú flash ROM

Támogatott GSM szabványok: GSM, GPRS Class B Multi-slot Class 10, EDGE
Támogatott frekvenciasávok: 850, 900, 1800, 1900MHz
Beépített antenna
Külső antennacsatlakozó
SAR* (10 gramm elő szövetre): 0,299 mW/g
Beszédkódolás: AMR, EFR, FR, HR

Kijelző: színes folyadékkristályos transzflektív TFT kijelző, 5 fokozatú háttérvilágítás
Színmélység: 16bit/pixel (65536 színárnyalat)
Kijelző felbontása: 240x320 (76800 pixel)
Képátló: 2,8 hüvelyk (72 milliméter)
Kijelző méretei: 43,2 x 57,6 milliméter
Pixelméret: 0,18 milliméter/pixel

6 kezelőgomb, 5 állású navigációs blokk, kétirányú hangerőszabályzó gomb
Bővíthetőség: SD/SDIO/MMC kártyafoglalat
Beépített 1,3 megapixeles (1280x1024 pixel) felbontású CMOS érzékelős kamera
Rögzíthető képformátumok: JPG, BMP
Videórögzítés: 176x144pixel, 15képkocka/másodperc

mini-USB csatlakozó, USB 1.1 kliens
Infravörös port: IrDA 1.2, 115200bps átviteli sebesség (SIR szabvány)
Bluetooth rádió: Bluetooth v1.2

Hangrendszer: 16 bit D/A konverter, 8KHz, 11KHz, 22KHz, 44,1KHz
2,5mm analóg sztereó hangkimenet / headset csatlakozó
Polifonikus csengés
1 főhangszóró (kihangosításoz is)
1 beszédhangszóró
Mikrofon

Készenléti idő: 300 óra
Beszélgetési idő: 6 óra
Üzemidő bekapcsolt GSM rádióval átlagos használat mellett: 9 óra
Akkumulátor típusa: lítium-ion polimer
Akkumulátor üresjárati feszültsége: 3,7V
Akkumulátor kapacitása: 1200 mAh

Méret - magasság: 107.7 mm
Méret - szélesség: 58 mm
Méret - vastagság: 18,2 mm
Tömeg: kb. 150 g teleppel együtt


* Maximális fajlagos elektromágneses sugárzás elnyelési tényező


Értékelés

Notice: Undefined index: vote_sent in /var/www/windowsceportal.hu/lib/mysql_vote.php on line 25
Értékeld Te is:


Jelenlegi értékelés (167 szavazat alapján):

(9.17)

RSS Csatorna | Ugrás a lap tetejére | Rólunk | Windows CE Portál Mobil Változat | Oldaltérkép

© 2003-2016 Windows CE Portál. Minden jog fenntartva | windowsceportal.hu | pdaport.hu | PDAdb.net Partner