Windows CE Portál RSS 

Mobil 
Ahol a mobilitás új értelmet nyer
Gyorsmenü

MiTAC Mio P550 hala(n)dóknak   Értékelés: 8.86Értékelés: 8.86Értékelés: 8.86Értékelés: 8.86Értékelés: 8.86Értékelés: 8.86Értékelés: 8.86Értékelés: 8.86Értékelés: 8.86 10-es skálánMiTAC Mio P550 hala(n)dóknak

2007.01.21. | Szerző: | Olvasók: 34895 | Megtekintve: 49771 | Olvasói értékelés: 8.86 (199 szavazat alapján)


Sok tesztet olvastam már a címben szereplő készülékről, de elég sok félreérthető és téves információval találkoztam, ezért, mielőtt a készülék használatával kapcsolatos kérdésekre térnék, vegyük át még egyszer, miről is van szó. A készülék egy Windows Mobile 5.0-át futtató, teljesértékű PDA, beépített, Sirf III-as GPS-szel, vezetéknélküli internetkapcsolattal és Bluetooth 2.0 rádióval, 3,5 collos QVGA (240x320 pixel) kijelzővel, 128 MB flash ROM-mal és 64 MB SD RAM-mal.
Eddig olyan telefonos PDA-kat használtam (Siemens SX66, Qtek 9000), ahol GPS egység külső, BT kapcsolaton keresztül működött, ezért nehézkes volt minden kocsiba ki-beszálláskor a PDA-telefont kivenni a tokjából, betenni a tartóba, majd bekapcsolni a BT GPS-vevőt. Ráadásul ezeknél a megoldásoknál, ha a navigáció használatakor telefonhívás érkezett, legtöbbször megszűnt a navigáció és gyakran a telefonbeszélgetés is akadozott, illetve hívásokat elmulasztottam, ami a "fő" telefonnál - amit az ember üzleti kommunikációra használ - sokkal zavaróbb, mintha második telefonnak lenne, illetve baráti, alkalmi hívásokról lenne csak szó.
Az sem mellékes, hogy gyalogos üzemmódban, ha a GPS-t is használni akartam, a vevőt is ki kellett vennem a kocsiból, kihúzni a töltő kábelt, az antennát, szóval összességében macerás dolog.Mitac Mio P550 Digi-Walker hardver és szoftver összetevői:


Operációs rendszer: Microsoft Windows Mobile 5.0 Premium Ed. (Windows CE 5.1.195)
Processzor: Samsung S3C2440, 400 MHz
ROM/ Max. Felhasználható ROM: 128/ 96 MB flash ROM
RAM/ Max. Felhasználható RAM: 64/ 54 MB SDRAM
SD kártyahely: igen (maximum 4GB), MMC és SD I/O kompatibilis
Kijelző/ Felbontás: 3.5" TFT/ 320x240 pixel, 65k szín
Tömeg: 170g
Méretek: 125 x 73 x 18 mm
Akkumulátor: 1300mAh, lítium-ion
GPS Chipset: SIRF Star III
TMC: külső - opcionális
USB: USB 1.1 kliens, Mini-B (mini-USB) csatlakozó
Bluetooth : Bluetooth 2.0
WiFi támogatás: 802.11b + g
Hangcsatlakozó: 3,5mm, szabványos

Alapalkalmazások: Microsoft Outlook Mobile (Névjegyek, Naptár, Feladatok, Feljegyzések, Levelezés), Internet Explorer Mobile, Windows Media Player 10.0 Mobile

A doboz tartalma: Mitac Mio P550, hálózati töltő, autós töltő és tartó, USB kábel, használati útmutató, 3 CD (MS ActiveSync, magyarítás, kézikönyvek, játékok)


Ahogy a fentiekből látszik, lényegesen nagyobb a készülék, mint a legtöbb helyen (többek között a hivatalos honlapon is) olvasható, 110 vagy 115 mm-es magasság, de ahogy kézbevettem, gyanúsan nagyobbnak tűnt, ezért vonalzóval lemértem, így 125 mm-t kaptam.A másik gyakori tévedés, amit gyakran lehet olvasni, hogy infravörös port van benne. Ez a téves feltételezés általában abból adódik, hogy kistestvérével, a Mio P350-es készülékkel együtt tesztelik, nos, igen, abban van infra, de a P550-ben nincs. Nem mintha hiányozna, mivel Bluetooth és WLAN rendelkezésre áll, melyek a P350-ben ugye nincsenek meg. A harmadik észrevétel, hogy 4 GB-os SD kártyát is kezel.Amit fontosnak tartottam még megemlíteni, az a rendelkezésre álló memória nagysága. Különösen fontos tényező ez a Windows Mobile 5.0 alapú készülékeknél, ahol eleve kevés a rendszermemória, az előd, a WM 2003 SE operációs rendszerhez képest.A rendelkezésre álló operatív memória 54.1MB, amiből 42 MB szabad, ez a későbbiekben részletezett programok feltelepítése után is még mindig kb. 40 MB, ami a WM 5.0 alapú telefonos PDA-k 26-30 megabájtjához képest, jelentős, közel másfélszeres különbség, ez bizonyos szoftverek futtatásához jól jöhet.

Használat


Általában szeretek mindent azonnal kipróbálni, ezért ahogy megkaptam a készüléket, a parkolóban azonnal beüzemeltem. Első bekapcsolásnál lehet kiválasztani a kívánt nyelvet, ami automatikusan feltelepül. Először a magyart választottam. Ment azzal is rendesen, de szokatlan volt, ezért gyorsan csináltam egy hard reset-et, ami akár a menüből is végrehajtható: Start | Settings | System | Sysinfo | Clean Boot. Jól jöhet, a használati útmutatóban sem szereplő másik módszer a hard reset-hez, amennyiben a képernyőt nem tudjuk használni: ehhez reset-nél a joysticket felfelé nyomva kell tartani, de vigyázzunk, ha lefele tartjuk, akkor a bootloader-be jutunk, amiben módosításokhoz csak az kezdjen, aki ért hozzá, egyébként könnyen papírnehezékké válhat a készülék. Utána a szokásos kalibrációt végrehajtjuk és angol lesz az alapértelmezett nyelv, a magyarítást a mellékelt CD-ről vissza tudjuk tenni, ha mégis szükségét érezzük.A beszerelésnél könnyű volt a dolgom, csak rátoltam a készülékhez kapott kengyelt a már fixre beszerelt előző készüléktartóm talpára. Nem szeretem a vákuumos szélvédőre szerelt tartókat, több okból sem: kátyúkban leeshetnek, zavarják a kilátást, messziről felismerik az ezeknek az elsajátítására szakosodott egyének.

Így néz ki beszerelve:Ahogy a képekből látszik, a készülék elegáns megjelenésű. Fekete színe az ezüstös gombokkal, lekerekített formákkal, jól harmonizál a gépkocsik jellemzően fekete-ezüst dizájnvilágával. Nem vesz el a kilátásból sem, hacsak valaki nem alacsonyabb 150 cm-nél.Első indításnál kb. 45 másodperc alatt talált 8 műholdat, ebből 6-ot használ. Itt mindjárt egy fontos momentumhoz érkeztünk, a készülék beépített, 20 csatornás GPS egysége Sirf Star III-as protokollt használ. Ennél a GPS technológiánál alapvető fontosságú, hogy a navigációs rendszert álló helyzetben indítsuk. A mozgásban lévő készülék, akár gépjármű, akár gyalogos módban, menet közben nehezen és lassan találja meg a műholdakat. Jelenleg a Sirf Star III az egyik legfejlettebb GPS vevőtípus. Francia kocsikat leszámítva külső antenna nélkül is tökéletesen működik.Navigációs szoftverként az iGO 2006-ot használom, mivel ez vált be legjobban. Magyar termék, rendszeresen frissített, komplett európai térképállománnyal, mindamellett utcaszinten ismeri Magyarországot is. A MioMap is tudja mindezt, de az is az iGO térképet használja, csak más a kezelőfelülete, valamint a NaviGuide (4.4), de annak használatához külső Garmin Bluetooth GPS kell elméletileg, a térképanyag (Topmap) pedig ugyanaz.Szóval, simán hazanavigált, de azért útközben két szórakozóhelyen is kipróbáltam a Skype és Skype Out VoIP telefonálási lehetőséget a WLAN-on keresztül. Letöltöttem e-mailjeimet és megnéztem egy-két weboldalt, minden működött, elsőre. Otthon összedugtam a notebook-kal. Az Outlook szinkronizálás is problémamentesen lezajlott.

Ezt követően újra próbára tettem a Wi-Fi-t, meg is talált 3 kapcsolatot, de az enyémet, ami nem sugároz azonosítót és WPA-PSK titkosítású, azt nehezen tudtam beállítani. Majd reset után mindig újra kellett konfigurálni, ezért a routert átállítottam SSID adásra, WEP titkosításra, ötkarakteres jelszóval, azóta rögtön automatikusan csatlakozik, ha bekapcsolom.Úgyhogy azóta megy az internetezés az ágyban, wifin és az egyre gyarapodó vezetéknélküli internethozzáféréssel rendelkező helyeken, beleértve az e-mailek letöltését és a Skype telefonálást is.

Feltelepítettem szokásos programjaimat is, hogy tudjak e-bookot olvasni (mindenféle formátumban) bárhol, CorePlayert, hogy mindenféle zenét és filmeket nézhessek (a beépített Windows Media Player tudásban is karcsúbb, ráadásul lefagy néha), mindentudó számológépet, szótárt, stb.

Mivel a készülék bekapcsolva marad folyamatosan, két nap alatt lemerül akkor is, ha nem használjuk, ezért a stylussal az alján "off" állásba kapcsolom, ha nem viszem magammal- egyébként az autós töltőn van mindig. MP3 lejátszás esetén, 50%-os háttérvilágítás, maximális hangerő mellett kb. 3,5 órát bírja az akkuja. Éjszakára a kocsiban hagytam, bedugott USB-vel, reggelre teljesen lemerült, csak töltőn éledt fel újra.


Zárszó


Összességében a P550 tudja mindazt, amit tudnia kell, bár VGA felbontás még beleférhetett volna. Gyors elhatározásból megvásároltam a készüléket, mert jónak találtam az ár/érték arányát, ha belegondolok, egy Skype telefon kb. 60.000 Ft, illetve egy GPS nélküli PDA is hasonló árban van, egy külső Bluetotth Sirf Star III-as GPS is kb. 30.000. Telefonálni természetesen GSM hálózaton keresztül nem lehet vele.

Előnyök: Wi-Fi, BT, GPS, PDA funkciók egyben, elegendő memória, gyors processzor, 4 GB-ig bővíthetőség
Hátrányok: kicsit méretes, rövid készenléti üzemidő, kikapcsolás csak stylussal megy, telefonkihangosításhoz nincs hozzá szoftver

A tesztkészüléket a MiTAC magyarországi importőre, az LCP Systems biztosította.

További tapasztalatok, kérdések a kapcsolódó fórumban: Katt ide Kérdezzetek bátran!

A készülék megvásárolható a WebBolt-ban.
Értékelés

Notice: Undefined index: vote_sent in /var/www/windowsceportal.hu/lib/mysql_vote.php on line 25
Értékeld Te is:


Jelenlegi értékelés (199 szavazat alapján):

(8.86)

RSS Csatorna | Ugrás a lap tetejére | Rólunk | Windows CE Portál Mobil Változat | Oldaltérkép

© 2003-2016 Windows CE Portál. Minden jog fenntartva | windowsceportal.hu | pdaport.hu | PDAdb.net Partner