Windows CE Portál RSS 

Mobil 
Ahol a mobilitás új értelmet nyer
Gyorsmenü

Mio A501 - a különc törpe   Értékelés: 9.41Értékelés: 9.41Értékelés: 9.41Értékelés: 9.41Értékelés: 9.41Értékelés: 9.41Értékelés: 9.41Értékelés: 9.41Értékelés: 9.41 10-es skálánMio A501 - a különc törpe

2007.10.07. | Szerző: Dev | Olvasók: 23666 | Megtekintve: 35262 | Olvasói értékelés: 9.41 (269 szavazat alapján)


Piacra került a hazánkban is igen nagy népszerűségnek örvendő Mio A701 modell kistestvére a Mio A501. Az újdonság sok szempontból túltesz a korábbi modellen: nagyobb memória, jobb kamera, EDGE támogatás és kisebb méretek jellemzik. Lássuk, megvan-e minden az A501 fegyvertárában ahhoz, hogy egy újabb sikertörténet elindítója legyen. Részletes Mio A501 teszt ünkből kiderül.

Alapfelszereltség


Az ízléses fekete doboz felnyitása után tartozékok egész sorával találjuk szemben magunkat:

- akkumulátor
- érintőceruza
- övtáska
- mini-USB szinkronkábel
- sztereó headset
- hálózati (AC) töltő mini-USB csatlakozóval
- autós töltő mini-USB csatlakozóval
- tapadókorongos autós tartó
- kijelzővédő fólia
- gyors üzembe helyezési útmutatók (egy az A501-hez, egy a MioMap v3.3-hoz)
- MioMap v3.3 telepítő DVD
- Mio A501 Bonus CD, rajta a használati útmutató több nyelven (magyar nincs)
- ActiveSync 4.2 többnyelvű telepítő CD

Érdekesség, hogy nyomtatott használati útmutató nem jár a csomaghoz.A Mio márkanévvel fémjelzett felvevőgombos headset-et még hangerőszabályzóval is ellátták és hosszú idejű fülben hordása is kényelmes. Mivel az audiócsatlakozó a készülék oldalán található és a dugó feje igencsak méretesre sikerült lehetetlen a gyári tokban tartva a készüléket headset-tel zenét hallgatni vagy éppen telefonálni.A füllhallgató hangja az alsóbb frekvenciatartományban nem éppen tiszta, de így is jobb az átlagnál és bőven teljesítő a hasonló fülhallgatót elárt minőségi követelményeket. A vezetékköteget gumi borítás védi, ami egyébként nem tűnik kimondottan ellenállónak.

Navigációra kihegyezett készülék révén természetesen az alapcsomag része az autós tartó, amely vákuumos tapadókoronggal rögzíthető a szélvédőre. Elég masszívan tartja magát. A nyél hajlítható és PDA-t tartó keret forgatható és dönthető egy kis gömbcsukló segítségével, így a megfelelő beállítás megtalálása nem okozhat gondot. A tartó tökéletes.

A szövettok övre fűzhető és függőleges helyzetben fogadja a készüléket. Mérete éppen megfelelő, se nem szoros, de nem is túl laza. Mágneszárnak köszönhetően karcolások miatt se kell aggódnunk. Kidolgozása nem nevezhető első osztályúnak , de funkcióját példa értékűen ellátja és kényelmes.Az érintőceruza nagysága, tömege és alakja pont megfelelő, ám ha tovább szeretnénk növelni a hosszát a teleszkópos jellege miatt ezt megtehetjük, így az eredetileg 79mm-es hossz 115-re nő.

Külső

A tartozékok után most térjünk át a készülék külső adottságaira.

Az A701 megbotránkoztatón merész formája után a MiTAC tervezői ismét valami egészen egyedit alkottak. A formaterv letisztult és a szokásosnál teltebb, ám az esztétikum megítélése szubjektív. Személy szerint közepest adnék rá, bár a grafitszürke ezüst színkombináció kimondottan ízléses és javítja az összképet.Az A701 kistestvére rászolgált a törpe címre, ugyanis 59,6x95,2x20,8mm-es méretivel igen előkelő helyet foglalhat el a Pocket PC telefonok rangsorában. A 147 grammos tömeg már csak átlagos.


Egy kis méretösszehaonlítás (alulról felfelé: MDA Pro, iPAQ 4150, A501):Az összeszerelés minősége kifogástalan, bár a hátsó fedlap kissé igénytelen hatású. Sajnos a burkolat könnyen zsírosodik, gyűjti az ujjlenyomatokat.
A hardvergombok ugyancsak jó minőségűek és használatuk kényelmes.

Ha ezek után minden irányban alaposan szemügyre vesszük a készülékházat, az avatatlan szem számára is hamar feltűnik, hogy az A501-en semmi sem ott van, ahogy azt korábban megszoktuk egy PDA telefonon, de ne szaladjunk így előre.

A Mio A501 frontja minimalista stílusról árulkodik. Mivel a D-Pad nem vesz el értékes s helyet a kijelző alatti részből, az A501 előlapjára viszonylag sok gombot sikerült a tervezőknek összezsúfolni. Ez mindenképen pozitívum. A szokásos hívásindító, hívásbontó gombok, kezelőgombok (soft key) között találunk itt még egy Home, egy MioMap és MioMenu gombot. Ezek mindegyike tetszőlegesen átprogramozható, beleértve a kamera gombot is. A kijelzőt a megszokottnál mélyebbre süllyesztették, ami mindenképpen előnyős a védelem szempontjából, de óriása hátrány, ha ceruza helyett szabad képpel szeretnénk kezelni az érintőképernyőt, mivel a magas perem ezt gyakorlatilag lehetetlenné teszi az amúgy is apró kijelzőn. Az A501-nél a hosszútávon kényelmes és precíz kezelés, csak ceruzával lehetséges.
A kijelző felett két állapotjelző LED-et és a beszédhangszórót találjuk (a főhangyszóró a hátlapon).A jobb oldalon találjuk a hagyományos kialakítású (azaz megnyomható) hangerőszabályzót (+- gombok), a miniUSB csatit, a RESET nyílást, az SD/MMC foglalat, melyet a tervezők igen előrelátó módon ajtóval is elfedtek, így nem áll fenn a veszélye annak, hogy a kártya kiesik.
Az A501 egyik legnagyobb előnye versenytársaival szemben az SD/MMC aljzat (mely SDIO kompatibilis), hiszen manapság ritkaság számba megy Pocket PC-k között a teljes méretű SD aljzat. Egyelőre SDHC támogatás nincs.


A bal oldal hasonlóan változatos. Kamera gomb, 2,5mm-es audiókimenet. És egy újabb szentségtörés. Az A501 ismételten szakít a sok éves és jól bevált PDA tervezési alapelvekkel, mivel a navigációs blokk (D-Pad), az előlapról a baloldalra költözött. Bizonyos helyzetekben ez a megoldás nagyon praktikus, hiszen ötvözi a görgetőtárcsa és a D-Pad funkcióját, máskor azonban kimondottan kényelmetlen. Összességében nem tartom forradalmi újításnak, mivel az érem másik oldala, hogy játékra gyakorlatilag hasznavehetetlen és sok minden másra is.
A felülnézet: be/kikapcsoló gomb, GPS antenna csatlakozó és a karpánt fogantyúja.

A hátlap fényezését gumibakok védik. Újabb érdekesség, hogy a kamera lencséjét, a mobilényt szolgáltatató LED-et és a tükröt tartalmazó blokkot nem a hátlap felső részére fekvő helyzetben építették be, hanem jobbra álló helyzetben. Ennek igazából nincs sok jelentősége, de erősíti az A501 különc jellegét.

 

A hátsó fedlap eltávolítása után előtűnik a 3,7V-os lítium-ion akku alatta pedig a SIM foglalat. A méltatlanul alacsony 1050mAh-s telepkapacitás a kisétvágyú OMAP850-nel párosítva átlagos üzemidőt sejtet. A mérések pedig igazolják ezt a feltevést.
A rövid tesztidő miatt az üzemidő alapos lemérésére nem volt alkalmam, így egy mérés alapján, átlagos PDA használat, némi telefonálgatás és 1-2 óra GPS használat mellett 7 órát produkált az A501, ami elfogadható, de semmiképpen sem magas érték.Kijelző

A parányi transzflektív TFT kijelző a készülék egyik ékessége. A kis képátló (69mm azaz 2,7") és a QVGA felbontás tűélés képet eredményez. A színek élénkek és a fehér szín fehérebb mint valaha. A háttérvilágítás erőssége 11 szinten szabályozható, de a legalsó értéken sem kapcsolja ki a háttérvilágítást.

Összességében a megjelenítés terén tehát a Mo A501 vitathatatlanul az élvonalban van, ám kijelzőjének van egy komoly hibája, méghozzá hogy erős napfényben nehezen olvasható, még maximum fényerő mellett is.

Memóriák, CPU, telefon

Elsőre furcsának tűnhet a CPU, a memóriák és a telefonfunckiók együttes tárgyalása, de az OMAP850 jellegéből adódóan most célszerű ez a megoldás.

Tárkapacitás terén a Mio A501-nek nincs oka szégyenkezésre.
A tekintélyes 1GB-os flash ROM a következők szerint oszlik meg:
Storage memory: 68,45MB felhasználói tár
Mio Recovery: 892,55MB, melyet úgy használtunk akár bővítőkártyát, de itt találjuk a MioMap-et
OS ROM, Radio ROM: a fennmaradó kb. 60MB az operációs rendszer komponenseit tartalmazza

Érdemes tudni, hogy a flash ROM mérete az előre telepített térképek függvényében változhat bizonyos konfigurációkban, így léteznek 256MB-os és 512MB-os A501 verziók is.

Az operatív tár a szokásos 64MB, melynek futtatói részéből (46,16MB) soft reset után aktivált magyarítással 27,98MB, anélkül pedig 28,75 áll folyamatok rendelkezésére. Átlagos értékek, de nem feledjük el, hogy a WM 5.0 memóriaszivárgása lényegesen enyhébb mint a WM6 esetén (tehát nincs szükség nagyon gyakori soft reset-re).
Az TI OMAP850 lapkakészlet benne a kiváló ARM926EJ-S processzormaggal és az integrált TMS320C54x GSM jelfeldolgozó processzorral (DSP) egy igazán jól bevált konstrukció, így megbízhatóan látja el PDA és telefonfunkciót a készülék. Vételi vagy adási problémákat nem tapasztaltam, a beszédhang minősége tökéletes. Nem kényszerülünk a hívás fogadása után várakozni, azonnal beleszólhatunk a mikrofonba és a hívások kiküldés után nem szakadnak meg csak úgy. A hívás beérkezésekor azonnal megcsörren a telefon. Sajnos a mai napig nem minden Pocket PC telefon mondhatja el magáról, hogy teljesíti ezeket az abszolút minimális követelményeket (amelyekben OMAP lapka van, azok biztosan).

Óvatos lépést tett a Mio gyors adatszolgáltatások irányába az EDGE bevezetésével (az A701 csak GPRS-t tudott), de alapvetően ez is négysávos az OMAP850 lapka - pontosabban az integrált TMS320C54x jelfeldolgozó - érdeme, mely szokásos CSD és GPRS (Class 10, Multi-slot B) adatkapcsolat mellett az EDGE sávot is ismeri.


Az OMAP850-nek azonban rengeteg előnye (olcsó, takarékos, többfunkciós, megbízható) mellett van egy komoly hátulütője is, ez pedig a mai viszonylatban már gyengének számító teljesítmény. Videólejátszás és 3D terén pedig egyenesen csapnivaló. Maga készülék nem lassú, de a térképszoftver bizony igen lassan indul és a 69mp-es boot idő (magyarítással még több) is beszédes adat.Operációs rendszer, szoftverkörnyezet

A Mio A501 nem a legfrissebb Windows Mobile 6 Professional, hanem a korábbi Windows Mobile 5.0 for Pocket PC Phone AKU 3.3.0 operációs rendszert (Windwos CE 5.1.461 kernelen) futtatja. Emiatt némi hátránnyal indul versenytársaival szemben, én mégsem tartom kritikus tényezőnek ezt a tulajdonságot. Jelen cikkünknek nem feladata bemutatni a két operációs rendszer közti különbségeket, de röviden összefoglalva elmondhatjuk, hogy a WM6 legfőbb erényei:
- továbbfejlesztett tárcsázó (gyorstárcsázás és gyors híváslista)
- teljes MS Office 2007 támogatás (XML formátumok kezelése: .docx, .xlsx, .pptx).
- Windows Live
- HTML formátumú email-ek megjelenítése
- Internet Sharing

A fentiek közül az egyik legfontosabb a Mio A501 szoftverében is helyet kapott. A gyorstárcsázó funkció elérhető, ami igen hasonló a WM6-ban bevezetetthez, így tökéletesen helyettesíti azt. Az Internet Sharing szintén megtalálható az előre telepeítt szolgáltatások között. A többi szolgáltatásról azonban le kell mondanunk.

Cserébe előre telepített szoftverek választéka igen bőséges:
MioMenu: túlegyszerűsített, de praktikus alkalmazásindító
MioCalc: számológép illetve remek valuta- és mértékegység-konverter egyben

QuickGPS: a QuickGPS funkció kiszolgálószoftvere

GPRS Settings: előre beállított GPRS profilok közül választhatunk, de a listában egyik magyar szolgáltató sem szerepel
Esmertec Java Jeodek, 3 játék előre telepítve
Cyberon Voice Speed Dial 1.2: a szokásos hangtárcsázó/hangvezérlő szoftver legfrissebb verziója
Sudoku Master II Internet Edition: az ismert Sudoku játék sok funkcióval, igényes grafikával

WorldCard Mobile 1.0d: névjegykártya letapogató, amely végre működik is

Emergency Locator, Mio SMS locator
World Time: egyszerű világóra 3-féle arculattal
Elemlámpa (Flaslight)

Internet Sharing: a telefon modemként való használatához

ArcSoft MMS Composer 4.0.8.8: nagy tudású MMS szerkesztő a Messaging programba ágyazva

Most pedig beszéljenek a képernyőképek:Magyar nyelvű lokalizációért a Sunnysoft InterWrire Pro 9.1.5.1283 verziója felelős. Aktivált magyarítással az A501 használata rémálommá válik. A rendszer instabil és lassú. A programok gyakran nem indulnak el, nem reagál a menük kiválasztására, a hardvergombok néha nem működnek és kikapcsolás után előfordul, hogy a nem kapcsol vissza a készülék, majd egy soft reset következik. Ez tarthatatlan állapot, így én azt javaslom minden tulajnak, hogy a készülék megvásárlása utána a magyarítás deaktiválása (utána soft reset) legyen az első feladat, máskülönben az első A501 tapasztalatok igencsak negatívak lesznek. A legjobb ha azonnal elkövetünk egy hard reset-et (teljes törlés) és nem is engedjük, hogy a magyarítás érvényre jusson.
Navigáció

A modern 20 párhuzamos csatornát kezelni képes Sirtf Star III-as GPS chip pontos és gyors navigációt jelent, ám van egy hátulütője is: nagyon lassan találja meg a szatelliteket hidegindításkor.A hidegindítási időt több mérésnek is alávetettem. A legjobb mért érték 88mp, a legrosszabb 102 mp volt.
Azonban ha már stabil a GPS kapcsolat, az A501 és a rajta futó MioMap szoftver megbízható társunk lesz a navigációban.
Az A501 teljesértékű navigátor, amit a kiváló gyári tartozékokon túl a QuickGPS funkció megléte is bizonyít. A TMC szolgáltatást külső vevegység csatlakoztatásával vehetjük igénybe.Az A501 viszonylag magas vételárának oka a már említett MioMap navigációs program, melyet előre telepítve kapunk a készülékhez. A szoftver (a cikk írásakor) legfrissebb 3.3-as verzióján (ez jó közelítéssel egyezik az iGO 2006 Plus-szal) túl számos teljes Kelet-Európai térképcsomagot (Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Görögország, Törökország, Bulgária, Montenegró, Ukrajna, Szerbia, Románia) is tartalmaz.


Íme a MioMap működés közben:

                     


 


Kommunikáció

A kommunikáció nem az A501 erős oldala. WLAN rádió és infravörös soros port nincs a készülékben. Való igaz, hogy a Bluetooth egység 2.0-ás szabványú, de a gyorsabb árvitelen túl ennek vajmi kevés a jelentősége, mivel Bluetooth Manager nincs előre telepítve, csak a sokat szídott Microsoft Bluetooth illesztő, ami sokat ront az összképen.
A gyári adatok szerint a (és az AKU 3.3 csomagnak megfelelően) az A501 támogatja Bluetooth sztereót (A2DP), de ezt nem volt alkalmam kipróbálni.
A szokásos mini-USB port az USB 1.1 szabványt támogatja.


Kamera

Az A501 beépített 2 megapixeles (1600x1200) kamerája mindenképpen megér egy misét. Az autófókusz kiválóan látja el a feladatát és pontos, bár gyorsnak nem nevezhető.

Az egyes felvételi módok jellemzőit és a hozzájuk tartozó beállításokat a következő táblázat tartalmazza:
Felvételi módMax. felbontásFormátumokEgyéb
Főkamera   
állókép1600x1200JPEG 
videó176x1443GP, MP4Zoom NEM használható felvétel közben
sorozat800x600JPEGkb. 1 képkoca/mp

Képminőség terén egy hangyányit talán felülmúlja a tavalyi modellekét, főleg a közeli fotók esetén:


 

 A kamera kezelőprogramja (Mio Camera) meglehetősen egyszerű jószág, de fürge és ennek köszönhetően kezelése gyerekjáték. A gombok kellően nagyok az ujjal történő vezérléshez is.

Nagy hasznát vehetjük a fényképezéskor az oldalra helyezett D-Pad-nak ugyanis ekkor a digitális zoom-ot (max. 4X) és az expozíciós kompenzációt szabályozhatjuk vele (hány fényértékkel exponáljon felül vagy alul: -3-tól +3) kényelmesen.

A mobilfény 3 módban használható (automatikus, be, ki) és automatikus módban a fényviszonyokhoz igazodva valóban ki vagy bekapcsolja a LED-et a készülék, tehát ez mindenképpen hasznos funkció.
Az egyetlen rögzíthatő képformátum a JPEG, melynek minősége fix (nagy kár).

A menüben sok más mellett környezeti módokat (autó, beltéri, kültéri, éjszaka, sport), képi hatásokat (fekete-fehér, szépia) és színbeállításokat is találunk. Az időzített felvétel 5 vagy 10 másodpercre kalibrálható. Sajnos a fényerő, élesség, kontraszt, fehéregyensúly állításéra nincs lehetőség.

A GPS stamp (helybélyeg) funkció segítségével az egyes fotók EXIF információiba a készülék elmenti a készítés helyének GPS koordinátáit, így később visszakereshető, hol készült a fotó. Ötletes és hasznnos funkció, bár nem a MiTAC alkalmazza elsőként.A képek visszanézésekor nem kell a Pictures & Videos alkalmazás megnyitásával bajlódnunk (és kivárni azt), mivel a Mio Camera program tartalmaz egy gyors képnéző modult is, így másodpercek alatt átpörgethetjük, lekicsinyíthetjük és szelektálhatjuk a készített fotókat.


Összességében

Az A501 kedvező méreteket, számos különleges megoldást és minőségi szolgáltatásokat (Sirf III GPS, BT, nagy tárhely, jó kamera, EDGE) vonultat fel. Kiváló navigátor, PDA és mobiltelefon egyben, de a ma már alapkövetelménynek számító WLAN rádió hiányát mindezek együttese sem tudja feledtetni. Ár/érték aránya a gazdag alapfelszereltség (MioMap, tartozékok) tükrében még efogadható.

Pro:
+ Kedvező méret
+ Beépített Sirf III GPS
+ 1GB flash ROM
+ Előre telepített MioMAP v3.3 térképekkel
+ SD/SDIO/MMC foglalat
+ négysávos GSM rádió
+ Sok gomb

Kontra:
- Nincs WLAN adapter
- Windows Mobile 5.0 rendszer (Windows Mobile 6 helyett)
- Kissé elavult processzor, viszonylag gyenge multimédiás teljesítmény, lassú rendszerindítás
A tesztkészülék részletes műszaki adatlapja:
Gyártó: Mio Technology (MiTAC)
Beágyazott op. rendszer: Microsoft Windows Mobile 5.0 for Pocket PC Phone Edition AKU 3.3.0 (MSFP)
Kernel: Microsoft Windows CE 5.1.461 Build 15671.3.3.0
ROM verzió: R37.3.108
GSM radio ROM verzió: R33A

Lapkakészlet: Texas Instruments OMAP850
Mikroprocesszor: 32bit ARM926EJ-S (RISC), 201MHz-es órajelen
Gyorsítótár (L1): 8KB adat-gyorsítótár, 16KB utasítás-gyorsítótár
Utasításkészlet: ARMv5

Operatív memória: 64MB SD RAM, melyből 46,16MB hozzáférhető
Felhasználói tár: 1024MB flash ROM, melyből 906MB felhasználható

Támogatott GSM frekvenciasávok: GSM 850 / 900 / DCS 1800 / PCS 1900 MHz
Támogatott GSM adatkapcsolatok: CSD, GPRS Class B Multi-slot Class 10
Beépített antenna
Külső antennacsatlakozó: nincs
Polifonikus csengés
Kihangosítás
Rezgő hívásjelzés

Kijelző: színes folyadékkristályos transzflektív TFT kijelző, 11 fokozatú háttérvilágítás
Színmélység: 18bit/pixel (262144 színárnyalat)
Kijelző felbontása: 240x320 (76800 pixel)
Képátló: 2,7 hüvelyk (kb. 69 milliméter)
Kijelző méretei: kb. 41 x 55 milliméter
Pixelméret: kb. 0,17 milliméter/pixel

7 kezelőgomb az előlapon
4 állású megnyomható mutatópálca
Kétirányú hangerőszabályzó gomb
Kamera gomb

Bővíthetőség: SD I/O kompatibilis SD/MMC kártyafoglalat

Beépített 1600x1200 pixel felbontású CMOS kamera
Rögzíthető képformátum: JPG
Videórögzítés: 176x144pixel, 15képkocka/másodperc
Mobilfény, AF

mini-USB csatlakozó, USB 1.1 kliens
Bluetooth 2.0+EDR, Bluetooth sztereó audió profil (A2DP)

Sirf Star III GPS chipset
20 csatorna
Opcionális TMC támogatás

Hangrendszer: 16 bit D/A konverter, 8KHz, 11KHz, 22KHz, 44,1KHz mintavételezés
2,5mm analóg sztereó hangkimenet / headset csatlakozó
1 főhangszóró
1 beszédhangszóró
Monó mikrofon

Készenléti idő: 200 óra
Beszélgetési idő: 4,5 óra
Üzemidő bekapcsolt telefonnal átlagos használat mellett: 8 óra
Akkumulátor típusa: cserélhető lítium-ion
Akkumulátor üresjárati feszültsége: 3,7V
Akkumulátor kapacitása: 1050mAh

Méret - magasság: 95,2 mm
Méret - szélesség: 59,6 mm
Méret - vastagság: 20,8 mm
Tömeg: 147 g teleppel együtt

Mio A501 és A701 összehasonlítása: kattins ideÉrtékelés

Notice: Undefined index: vote_sent in /var/www/windowsceportal.hu/lib/mysql_vote.php on line 25
Értékeld Te is:


Jelenlegi értékelés (269 szavazat alapján):

(9.41)

RSS Csatorna | Ugrás a lap tetejére | Rólunk | Windows CE Portál Mobil Változat | Oldaltérkép

© 2003-2016 Windows CE Portál. Minden jog fenntartva | windowsceportal.hu | pdaport.hu | PDAdb.net Partner