Windows CE Portál RSS 

Mobil 
Ahol a mobilitás új értelmet nyer
Gyorsmenü

HTC Himalaya ROM-frissítés lépésről lépésre   Értékelés: 8.3Értékelés: 8.3Értékelés: 8.3Értékelés: 8.3Értékelés: 8.3Értékelés: 8.3Értékelés: 8.3Értékelés: 8.3 10-es skálán 10-es skálánHTC Himalaya ROM-frissítés lépésről lépésre

2005.06.30. | Szerző: Dev | Olvasók: 22472 | Megtekintve: 35202 | Olvasói értékelés: 8.3 (47 szavazat alapján)


Egy kiváló szakemberekből álló lelkes nemzetközi fejlesztőcsapatnak köszönhetően több HTC (High Tech Computer) gyártmányú, Windows Mobile alapú kommunikátor operációs rendszere frissíthetővé vált. A Himalaya kódnév alatt futó készülékekre (például: O2 XDA II, T-Mobile MDA II, Orange SPV M1000, i-mate Pocket PC, Qtek 2020) akár a vadonatúj Windows Mobile 5.0 operációs rendszert is telepíthetjük (éppen ebből az apropóból született ez a cikk). Ez önmagában remek hír, de sajnos számos problémát vet fel, melyek megvitatása nem e cikk feladata. Ehelyett a telepítési művelet részletes bemutatásával szeretnék némi segítséget nyújtani azon vállalkozó kedvű felhasználóknak, akik a ROM-frissítés mellett döntenek.

ElőmunkálatokAz első és legfontosabb, hogy ellenőrizzük le készülékünk típusát a Settings | System | Device Information | Identity fül alatt vagy a Himalaya Get Device Data segédprogrammal. Ha a Model No. PH10A (T-Mobile MDA II, Qtek 2060) vagy PH10B (O2 XDA II, Qtek 2020, I-Mate Pocket PC Phone Edition, Orange SPV M1000), akkor a HTC Himalaya platform valamelyik variánsát tartjuk kezünkben. Vagyis mehetünk tovább. Ezek után vegyük számba a szükséges fájlokat:


  • A telepítő:
    HimaUpgradeUt_noID.exe

  • Kifejeztten HTC Himalaya-hoz készített NK.nbf

  • További .nbf fájlok csak akkor szükségesek, ha GSM rádió illesztőprogramját szeretnénk frissíteni, esetleg módon szeretnénk fájlokat másolni a zárolt flash ROM-ba (például új indító képernyőkép)
A telepítő azokat a bináris fájlokat (.nbf vagy .nb0 kiterjesztésű fájlok) bontja ki és másolja a HTC Himalaya
valamelyik nem-felejtő memóriájába (ugyanis 2 van), melyek vele egyező mappában vannak. Tehát ügyeljünk rá, hogy ha csupán
az operációs rendszert készülünk frissíteni, az NK.nbf fájlon kívül más bináris fájl ne legyen ebben a mappában. A másik két .nbf fájl funkciója a következő: a GSM rádió illesztőprogramjának frissítéséhez a Radio_.nbf nevű fájlra, míg az Extended ROM telepítéséhez ms_.nbf fájlra lesz szükségünk. A bootloader-t pedig .nb0 kiterjesztésű fájlokkal cserélhetjük le.
A frissítés közben SIM kártyát benne is hagyhatjuk a készülékben, de természetes, hogy a frissítés alatt GSM
rádió végig kikapcsolt állapotban marad.A következő lépésben bootloader módban kell indítanunk a telefont. Ehhez egyidejűleg nyomjuk le a navigációs blokk középső gombját (action button), a bekapcsoló gombot illetve az újraindító nyíláson keresztül az újraindító gombot. Ez az elsőre bonyolultnak hangzó műveletsor csak két kezet kíván, de ha nem boldogulunk kérhetünk segítséget is.
Ha a művelet sikeres volt, a kijelzőn a
Serial felirat tűnik fel, alatta pedig a bootloader verziószámát olvashatjuk. Ezután helyezzük az előzőleg a PC-hez csatlakoztatott dokkoló állomásba a Pocket PC-t.


Ekkor a korábbi Serial felirat USB-re vált. Innentől kezd a dolog izgalmassá válni. Most se feledkezzünk meg arról, hogy ROM frissítés jelentős kockázatot rejt magában, mivel a flash ROM írási vagy törlési folyamatának megszakadása rendkívül
súlyos következményekkel jár a készülékre nézve (azért nem végzetes, de kellemetlen), ezért kiemelt fontosságú, hogy áramkimaradás esetén is biztosítani tudjuk mind a telefon, mind a PC folyamatos tápellátását. Asztali PC esetében gondoskodjunk szünetmentes tápegységről. Ha notebook-ról vezéreljük a műveletet, győződjünk meg róla, hogy a notebook akkumulátora a gépben van és a
hálózati töltő tölti azt. Ügyeljünk arra, hogy a számítógép ne menjen semmilyen körülmények között se készenlétre és ne hibernálódjon. A képernyőkímélőt is és minden más időzített vagy ütemezett alkalmazást érdemes deaktiválni.

A Pocket PC-t csak abban az esetben szükséges töltőre tenni, ha az akkumulátor nincs teljesen feltöltve vagy ugyan fel van töltve, de nagyon rossz állapotban van.
Mindezek mellett a Windows CE Portál semmilyen formában sem vállal felelősséget a frissítésből esetlegesen adódó anyagi károkért.
Azért megijedni sem kell, a művelet több ízben tesztelve lett és biztonságos, feltéve, ha betartjuk a fenti instrukciókat.
TelepítésEzek után végre nekiláthatunk a ROM frissítésnek. Futtassuk az előzőleg letöltött
HimaUpgradeUt_noID.exe
alkalmazást (a HimaUpgradeUt.exe-t is használhatnánk, de ennek megvitatása már egy másik cikk feladat volna). A képen látható képernyő fog fogadni minket, majd a Next gomb lenyomása után a telepítő ellenőrzi a PC és a Pocket PC USB kapcsolatának meglétét és stabilitását:


Végül megjelenik az összegzés. Itt ellenőrizhetjük a telepítendő ROM-képfájl
adatait. Ha csak az operációs rendszert frissítjük kizárólag a CE image
version
sorban szerepelhet verziószám. (A kép nem ezt szemlélteti.)


Ha végleg eltökéltük magunkat a frissítés mellett már csak az Upgrade
gomb megnyomása van hátra.  Ez a végső pont, ahonnan még bármiféle kockázat nélkül
visszaléphetünk!


A gomb megnyomásával megkezdődik a frissítési procedúra legkritikusabb és sajnos
legidőigényesebb része ( a PC teljesítményétől függően 25-35 perc), a ROM törlés és írás, de legyünk türelmesek
és ne nyúljunk semmihez. A PC-t se használjuk. Frissítés menetét a Pocket PC kijelzőjén is nyomon követhetjük. A háttérvilágítás energiatakarékossági megfontolásból nincs bekapcsolva.

Miután a frissítési művelet véget ért be kell iktatnunk egy végső újraindítást a bekapcsoló gomb és a reset nyílás egyidejű aktiválásával.Végül a RAM és a nemfelejtő memóriarész törléséhez ugyancsak egyidejűleg nyomjuk
le és tartsuk így a kamera, a hangrögzítő és újraindító gombot, amíg a Boot
menu
meg nem jelenik. Három sorban navigálhatunk: a sorok között a
hangrögzítő gombbal válthatunk, míg az értékek átállításhoz (YES/NO) a 
kamera gombot használjuk.

Módosítsuk az értékeket a következők szerint:Enable KITL: NO

Clean Registry Hive: YES

Format Storage: YES


A navigációs blokk középső gombjának lenyomásával nyugtázható a beállítás.Most már csak a bebootolást kell megvárnunk és használatba is vehetjük új szolgáltatásokkal felruházott telefonunkat. Kellemes időtöltést!


Kérdések és válaszokA HTC Himalaya-ra telepített Windows Mobile 5.0 memória-felosztásával, SIM-kezelésével,
kamera-kezelésével és egyéb kétes tulajdonságaival kapcsolatos kérdésekre a kapcsolódó
fórum témakörben igyekszem választ adni.


Értékelés

Notice: Undefined index: vote_sent in /var/www/windowsceportal.hu/lib/mysql_vote.php on line 25
Értékeld Te is:


Jelenlegi értékelés (47 szavazat alapján):

(8.3)

RSS Csatorna | Ugrás a lap tetejére | Rólunk | Windows CE Portál Mobil Változat | Oldaltérkép

© 2003-2016 Windows CE Portál. Minden jog fenntartva | windowsceportal.hu | pdaport.hu | PDAdb.net Partner