Fogorvosok Zalaegerszeg

Fogorvosok Zalaegerszeg

Vajon miért olyan drágák a fogorvosok Zalaegerszegen? Válaszolhatnám azt is, hogy a jelenleg zajló gazdasági válság miatt – ahogy minden más, úgy a fogászati szolgáltatások esetében is – magasak az árak. De ez nem teljesen fedi a valóságot. Ugyanis – bár való igaz, hogy szinte minden másfélszeresére emelkedett a gazdaság megingása óta, – a magánpraxisokban történő kezelések mindig is borsos áron kerültek felszámításra Zala megye székhelyén. Ezek az alapjáraton is magas árak pedig több helyről gyökereznek. Egyrészt a fogászati rendelő bérleti díját, vagy a rendelő vételi árát valamiből ki kell a praxisnak gazdálkodnia. Hozzá kell tenni, hogy ezek komoly költséget jelentenek, főleg, hogy Zalaegerszegről van szó, mely amellett, hogy nagyváros, megyeszékhely is egyben.

Például, ha a fogászat jó helyen van – mondjuk a városközpontban, vagy egy jól megközelíthető peremkerületen, mely forgalmas helyen található – , akkor drágább a helyköltség (és persze akkor evidens, hogy ilyen esetben a forgalma is nagyobb lesz, szóval összességében ez a gazdaságosabb megoldás a fogászat számára). Másrészt a kezelésekhez, a páciensek ellátásához szükséges magas felszereltséget, a beavatkozásokhoz elengedhetetlen eszközöket, a munkavállalókat, illetve mindezek folyamatos fenntartását is biztosítania kell a fogászatoknak. Ezek – annak ellenére, hogy a nagyvárosban mindent helyben is be lehet szerezni – óriási pénztömeget tesznek ki. Például ki kell gazdálkodniuk a fogászati kellékek (többek között a fúró, a tömésanyagok, az érzéstelenítők, az injekciós tűk, a gézek, a drága műszerek, a röntgen stb.) költségét, a víz, az áram, a gáz, az adók, a takarítás, a biztonsági szolgálat árát. Arról nem is beszélve, hogy a fogorvosok szaktudását, és sokéves szakmai tapasztalatát is meg kell fizetni, ha nem akarja a praxis elveszíteni a bevált munkavállalóit. Szerencsére azonban szakemberekből nincs hiány a városban, szóval biztosan pótolható az esetlegesen kieső munkaerő.

Persze mondhatnánk, hogy nem muszáj a drága magánpraxisokat választani, vagy hogy vannak olcsóbb megoldások is. Gondolom senkinek sem mondok újat azzal, hogy a legolcsóbbak az ügyeleti rendelők és a körzeti fogorvosok Zalaegerszegen. Ezek a praxisok életkortól függően számos ingyenes megoldást is kínálnak a pácienseknek a városban. Kortól függetlenül például a szájsebészet, az éves szűrővizsgálat, a sürgősségi ellátás, az orvosi beutalóhoz kötött góckutatás, a fogkő eltávolítása és bizonyos fogmegtartó kezelések közfinanszírozottak. Ahogy az évi egyszeri gyökértömés, és gyökérkezelés, továbbá az amalgám-, és esztétikai tömés foganként, valamint fogfelszínenként is térítésmentes. Persze nincs minden ingyen: a fogtechnika költségeit, valamint a fogtechnikusi ellátást például a páciensnek kell fizetnie. Ezen felül a fogszabályozás árának, illetve a fogszabályozó eszközök költségének bizonyos részét is a betegnek kell állnia.

Bizonyos fogpótló eljárások azonban a nagykorúság elérése előtt, a középiskolai évek alatt, a terhesség során, illetve a hatvankét éves kor betöltését követően térítésmentesek.

Kérdés azonban, hogy ezek a fogorvosok Zalaegerszegen ugyanolyan minőségi munkát végeznek-e, mint a magánpraxisokban dolgozó társaik. A válasz számomra egyértelműen NEM. Sajnos volt szerencsém megtapasztalni a zalai megyeszékhely körzeti fogorvosának kicsit sem empatikus megnyilvánulásait és cseppet sem kíméletes kezelési módszereit. Így amellett, hogy a fájó fogam miatt amúgy is rosszul éreztem magam, a kezelés alatt kényelmetlenül és szégyenkezve kellett végigszenvednem a szükséges beavatkozást. Nem kaptam kellő felvilágosítást a kezelés lépéseiről, nem biztosították a megfelelő érzéstelenítést, ráadásul még meg is szégyenítettek a fogaim állapota miatt. Mindent összevetve tehát a zalaegerszegi körzeti fogászatot senkinek sem ajánlom, ahogy az ügyeletet sem, ahol – ahogy hallottam, – abszolút nem foglalkoznak a páciensekkel, órákig váratják a betegeket, nem törődve fájdalmaikkal és problémáikkal.

Úgy gondolom, az ingyenesség nem lehet indok az embertelen bánásmódra, és azzal is egyetértek, hogy a magánpraxisoknak sem kellene ennyire borsos áron dolgozniuk (annak ellenére sem, hogy az ő költségeik sem alacsonyak).

Szóval aki fogorvosi kezelés előtt áll, annak ajánlott alaposan felmérnie a zalaegerszegi fogászati helyzetet.

Mi ide járunk.